El nou Pla estratègic situa les persones i les seves necessitats al centre, desenvolupant un model datenció basat en els drets, l’autonomia, la participació i l’especialització en l’atenció a la complexitat
Aquest divendres 21 d’abril s’ha presentat el Marc de referència 2030: Atenció a les persones amb Discapacitat Intel·lectual a Germanes Hospitalàries. Un document que marca el punt de referència al voltant del desenvolupament d’un nou model de gestió i d’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual i el seu entorn social. Aquest marc suposa un nou paradigma integrat, vertebrador de les àrees social i sanitària que, des dels valors hospitalaris, transcendeix la seva funció assistencial inherent, i és capaç de donar resposta a les necessitats dels diferents grups d’interès atenent el nou marc normatiu representat per l’Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible.
El pla està basat en la centralitat de la persona; les seves necessitats, en dependència del nivell d’acompanyament i els suports que necessiti, per construir el seu projecte vital i integració social; els drets de la persona i la seva autonomia; el desenvolupament de les seues capacitats; l’atenció al seu itinerari vital; l’acompanyament i el suport a les famílies; i l’especialització en atenció a la complexitat a persones amb altes necessitats de suport.
Directrius per a 12 centres de Germanes Hospitalàries
El Marc de referència 2030 estableix el rumb i les línies directrius de Germanes Hospitalàries durant aquesta dècada, partint de la realitat actual de cada centre. Són 12 centres amb serveis/dispositius d’atenció a persones amb Discapacitat Intel·lectual i trastorn de l’Espectre Autista els que gestiona Germanes Hospitalàries a 9 comunitats autònomes de l’Estat, entre ells el Centre Mare de Déu de Montserrat de Caldes de Malavella. Uns centres amb serveis d’atenció a tot l’itinerari vital de la persona, des del naixement (atenció primerenca) fins a la vellesa (atenció residencial en persones amb DI en procés d’envelliment), amb especialització en persones amb DI i TEA, amb altes necessitats de suport (complexitat).
Només l’any passat, en aquests centres s’han atès un total de 2.611 persones: 239 a Educació especial, 1.567 a nivell residencial i pisos, i 805 a serveis de dia i inserció laboral (serveis diürns, ocupacionals i laboral).