Tornem d’aquest III Congrés Nacional de Voluntariat amb el cor ple. Ha estat un cap de setmana de compartir experiències, d’aprenentatge i de conèixer-nos i reconèixer-nos com a voluntaris hospitalaris. Gràcies als més de 150 participants per la vostra tasca i el vostre compromís amb Germanes Hospitalàries
El passat divendres al matí va arrencar aquest III Congrés Nacional de Voluntariat Hospitalari amb una trobada de coordinadors de voluntariat dels nostres centres. Els 20 coordinadors van tenir un espai on compartir experiències, afiançar el seu lideratge com a coordinadors i promoure noves formes d’impulsar el voluntariat a tots els nivells.
A la tarda vam rebre als més de 150 voluntaris que, des dels nostres 21 centres hospitalaris van acudir a aquest III trobada nacional que ens va acollir la ciutat de Màlaga. Va ser un primer moment de trobada on presentar-nos, conèixer-nos i reconèixer-nos com a “protagonistes d’hospitalitat”.
Un dissabte marcat per les ensenyances
A les 9 del matí sor Matilde Porras, superiora provincial va inaugurar la jornada amb un agraïment especial a totes les persones que, com a voluntaris, formen part de la nostra comunitat hospitalària. Va tenir unes paraules de reconeixement per la tasca tan especial que realitzen en el dia a dia dels nostres centres. Una tasca desinteressada en la qual s’inverteix alguna cosa molt valuosa en la nostra societat actual, el temps.
Després del salut inicial, Alejandro Florit, director de l’àrea d’Identitat Hospitalària, va donar la benvinguda als participants i va presentar al primer convidat de la jornada, Sebastián Mora, professor de la Universitat Pontifícia Comillas i ex secretari general de Càritas Espanyola. En la seva conferència Sebas va parlar del dinamisme de l’hospitalitat i dins d’aquest dinamisme situa a la tasca del voluntariat. Perquè aquest dinamisme és commoció, “sentim la commoció, ens commovem, tot comença quan se’ns remouen les entranyes, quan es dóna aquesta empatia amb el patiment de l’altre”. A més, aquest dinamisme és acció “ens convida a fer, és un trobada de reciprocitat, requereix coneixement, consciència, habilitats personals, metodològiques i tècniques i calidesa”. I aquest dinamisme és també contemplació “reconèixer-nos a nosaltres mateixos, mirar cap endins i reconèixer la nostra vulnerabilitat, en trobar-nos amb l’altre, ens trobem amb nosaltres mateixos”. Sebastián ens convida a reflexionar entorn de la figura del voluntari, que no és el protagonista perquè el veritablement protagonista és l’altre, és “el proper i quan nosaltres ens acostem a ell, ens transformem”. “El voluntariat és un exercici de compassió, d’acció i d’espiritualitat on som transformats en la mesura que transformem”
Després de la conferència de Sebastián Mora es va donar pas a la Taula: Voluntariat “entre tots”, que va moderar Javier Sánchez, coordinador de pastoral i voluntariat del nostre centre de Ciempozuelos. Una taula en la qual Flor Alcolea, psicòloga en Nova Opció, associació de dany cerebral de València, que va compartir la seva experiència com a voluntària internacional amb Germanes Hospitalàries a Maputo (Moçambic). Posteriorment, Eva Algaba, responsable de Desenvolupament Sostenible de Germanes Hospitalàries va presentar el programa d’acollida per a famílies refugiades a causa de la guerra d’Ucraïna. Després d’ella, Raúl Torres, responsable de voluntariat del nostre centre de Saragossa va presentar el seu projecte de “Voluntariat Inclusiu a Aragó”. Per últim, Gloria López, treballadora social de l’Hospital Sagrat Cor Germanes Hospitalàries de Martorell que va parlar del “Voluntariat de llarg recorregut”.