Els dies 19 i 20 de setembre, el Centre Mare de Déu de Montserrat va participar en la trobada de Consells de Direcció de Germanes Hospitalàries Espanya, celebrada a Guadarrama (Madrid) sota el lema «Protagonistes del Canvi en Hospitalitat»
La superiora provincial Sor Matilde Porras va ser l’encarregada d’inaugurar la primera jornada de la trobada dels Consells de Direcció de Germanes Hospitalàries a Guadarrama, sobre els models relacionals del nostre Marc d’Identitat aproximant-nos a diferents temes d’actualitat en: Identitat hospitalària, persones, diàleg amb la societat, sostenibilitat econòmica, assistencial i educativa. Va tenir unes paraules d’agraïment a tots els assistents per la seva feina en el dia a dia dels nostres centres i va compartir les seves inquietuds davant la propera celebració dels Capítols General i Provincial que es duran a terme l’any vinent 2024. I ens va convidar a «mirar el passat amb gratitud, viure el present amb passió i abraçar el futur amb esperança».
Posteriorment, Alberto Martín de la Mata, Gerent Provincial, va compartir amb tots els assistents els importants reptes que enfrontem com a institució en els pròxims mesos. En el seu discurs va apel·lar a seguir treballant conjuntament amb uns objectius comuns que ens ajudin a enfrontar el futur de l’obra hospitalària amb garanties. Seguidament, Alejandro Florit, director provincial de l’àrea d’Identitat Hospitalària i Joan Orrit, director gerent del centre de Sant Boi van enmarcar la trobada amb la seva ponència «En clau d’hospitalitat» on van assenyalar que: “El futur del Projecte Hospitalari suposa per a nosaltres un clar compromís institucional cap al seu desenvolupament sostenible en fidelitat a la nostra Missió”.
Després d’una breu pausa per al cafè, la trobada va continuar amb una taula liderada per Fuencisla de Santos, directora provincial de l’àrea de persones qui va realitzar una presentació titulada «Avançant en Corresponsabilitat» on va parlar de com potenciar el rol del comandament en els nostres centres. Al costat d’ella, l’acompanyaven a la taula Miriam Algarra Ramos, directora d’infermeria de l’Hospital Sant Rafael de Barcelona, Marian Carbajo, directora d’infermeria del Centre Hospitalari Pare Menni de Santander i Alfonso Cerdán, gerent del centre de Germanes Hospitalàries Saragossa, que va compartir amb els presents tres bones pràctiques que realitzen als seus centres.
A l’última taula van participar Juan Urdiroz, director provincial d’àrea econòmica financera i Jose Pablo Toquero, responsable d’assessoria jurídica que van parlar del context macroeconòmic actual i de transparència i bon govern respectivament.
Segona jornada de la trobada
La segona jornada de la trobada es va centrar en dos temes fonamentals: el diàleg de la nostra Institució amb la societat i el model assistencial actual i de futur. Una jornada que va començar amb una pregària amb la qual es va reflexionar sobre la paràbola del «bon samarità», que ens convidava a no passar de llarg, a no mirar cap a un altre costat davant de la vulnerabilitat de les persones que viuen al marge. Vam compartir el vídeo del Papa d’aquest mes en què reflexiona sobre aquesta qüestió.
El primer ponent de la jornada va ser un convidat extern, Alberto Andreu, professional expert en Responsabilitat Social Institucional, SGE i Desenvolupament Sostenible que va parlar de la importància de la transparència i el bon govern en les organitzacions. Després d’ell, Eva Algaba, responsable provincial de desenvolupament sostenible va parlar de la importància, en aquest diàleg amb la societat, de les aliances estratègiques de la institució tant a nivell nacional com regional i local. Va presentar el nou procediment de Gestió d’Aliances en què s’està treballant i la propera posada en marxa de la comissió de RSI i Aliances. Després d’ella, Ruth Loza, directora de comunicació, va fer una exposició sobre la importància de la marca en aquest diàleg amb la societat. La reputació de la institució i la notorietat venen avalades per una marca forta que genera unitat i reconeixement davant la societat. Va parlar de la importància de treballar els temes de marca davant els diferents públics d’interès de la institució i com, entre tots, construïm la nostra marca sòlida que ens ajudi a enfrontar el futur amb les majors garanties.
El segon bloc de la jornada es va centrar en el “core” de la nostra Institució, la nostra feina assistencial i educativa, amb un Model basat en potenciar l’autonomia, la capacitat de decisió i el respecte als drets de les persones ateses. La primera ponència d’aquest bloc es va centrar en innovació. Emilio Rodríguez, director d’organització i sistemes va parlar d’aquesta innovació des del punt de vista d’organització, assenyalant la importància de seguir afavorint espais de col·laboració on compartir experiències i treballar en noves línies d’actuació. Una taula en què van participar Marcos Sanz i Silvia Pareja, de People Matters, dos professionals experts en models organitzatius.
Taules de l’àrea assistencial
Tota la tarda es va centrar en les línies assistencials de la Institució. José Antonio Larraz, director de l’àrea assistencial i educativa va presentar les tres taules organitzades i centrades en salut mental, discapacitat intel·lectual i atenció intermèdia. La primera taula titulada «Atenció a la cronicitat i complexitat en salut mental. Model de recuperació. Cap a l’autonomia personal i projecte vital». Una taula en què van participar Emilio Rojo, director assistencial del nostre centre de Sant Boi, José Luis Arroyo, director tècnic de la Línia de Rehabilitació Psicosocial de la institució a Madrid i Josep Tristany, coordinador de l’Àrea de Rehabilitació en salut mental del nostre centre de Martorell (Barcelona). La segona taula es va centrar en «Atenció a la complexitat i vulnerabilitat: models sanitaris i socials, oposats i/o complementaris?».
Una taula en què van participar Anna Rafanell, directora tècnica del Centre Mare de Déu de Montserrat, Nacho López, director tècnic del nostre centre de Granada, Carmen Delia, gerent del centre de Tenerife i Macarena Aspiunza, Responsable àrea de discapacitat intel·lectual i autisme al centre d’Arrasate (Gipuzkoa). La tercera i última taula va ser, «Envelliment, cronicitat i complexitat. De l’atenció sociosanitària a l’atenció intermèdia. Atenció integrada i continuïtat de cures».
Una taula en què van participar Carlos Franquelo, director assistencial del centre de Martorell, Pedro Roy, director assistencial de l’Hospital Mare de Déu de la Mercè, Àngel González i Zenaida Boza, gerent i directora d’infermeria del centre de Valladolid, Francesc Fatjo, director assistencial de l’Hospital Sant Rafael de Barcelona i Olga Ginés, gerent de l’Hospital Beata de Madrid.